Cooperare Economică Internațională
Ritmurile înalte de dezvoltare ale economiei mondiale şi diversitatea mare a producţiei în statele lumii au cauzat necesitatea lărgirii cooperării economice, ca o condiţie indispensabilă a evoluţiei economiei mondiale la început de nou secol. Odată cu formarea lumii multipolare, cooperarea economică generează creşterea eficacităţii dezvoltării şi repartizării raţionale a elementelor comparative ale economiei mondiale.
Cooperarea economică este instrumentul de bază în soluţionarea problemelor globale actuale ale umanităţii (problemele produselor alimentare, ecologice, limitei de resurse naturale etc.). Cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică a devenit o necesitate obiectivă şi în diferite sectoare ale economiei mondiale, cum ar fi industria constructoare de maşini, industria transporturilor, în sectorul informaţional şi comercial.
Cooperarea economică este forma de colaborare internaţională între statele lumii şi agenţii economici pe baze contractuale, a utilizării comune a resurselor financiare, materiale şi tehnologice a tuturor partenerilor în scopul obţinerii avantajelor reciproce.
Ancorat în realitățile secolului XXI, cursul de C.E.I. își propune să demonstreze că, în economia de piață, în care concurența este o lege fundamentală, cooperarea internațională, prin schimbul reciproc de activități pe care îl generează, constituie un factor de ”ardere a etapelor” de către agenții economici din întreaga lume.